| Медия

Популярни митове и заблуди относно Българската История

Това образователно видео, създадено от екипа на Еклектика и насочено най-вече към чужденци, е стъпка към популяризирането на истинската българска история.

Пускане на видеото

Който търси истината за корените на българската култура и духовност трябва да копае надълбоко и да не се ограничава с Wikipedia и популярните учебникарски версии…
Това образователно видео, създадено от екипа на Еклектика и насочено най-вече към чужденци, е стъпка към популяризирането на истинската българска история.

Голямата манипулация на българската история – широко разпространени митове и заблуди

Изградените общоприети представи за българската история

След освобождението на България през 1878 г. т.нар. Велики сили се противопоставят на създаването на силна българска държава на Балканите. Пряко потвърждение за това е размерът на новосъздаденото Княжество България, което било едва една трета от цялата територия, населена с българи.
Великите сили използвали още по-силно средство от политиката – те се опитали да фалшифицират нашата история. Лесно било да се окаже влияние върху историческите възгледи на новите български учени, защото повечето от тях били учили в Русия или Виена.
Това дало начало на теориите за славянския и тюркския произход на българите и за внезапното „изчезване“ на траките от нашите земи.
За съжаление, тази огромна манипулация се оказала успешна.
Произходът на българската народност – наистина ли траките са „изчезнали“?
Съвременните изследвания в тази област показват, че българите не са различни от траките като народност и имат много малък процент азиатски гени (по-малко от 1,5 % – виж резултатите от генетичното изследване на акад. Ангел Гълъбов).
„Българи“ е едно от имената на някои тракийски племена, които са отишли на север от река Дунав и след определен период са се върнали отново (през 7 в.сл.Хр.).
Ние сме наследници на цивилизацията на стара Тракия – не само по място, а и по гени, традиции и дори език.
Трудно е да се проследи назад основаването на нашата държава, но това определено е станало много преди 681 г. – датата, която все още се показва в учебниците.
Били ли са старите траки „безписмена цивилизация“?
Не, те са имали своя йероглифна писменост, сходна с египетската, но много по-стара. Писмеността, открита на плочката от Градешница, предхожда подобни артефакти, намерени в Египет, с поне 2000 години (виж д-р Стефан Гайд – „Тракийското писмо декодирано“, част 1).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *